Over nijd binnen hekserij, Sjamanisme, Seidr en andere spirituele stromingen

Naomi Mirkrida
  | 
oktober 8, 2024

Ik zal met de deur in huis vallen:

Het maakt niet uit wat een ander doet, waarom de ander dat doet en vooral niet hoe een ander het doet.

Animisme, Sittan, Seidr, Sjamanisme, hekserij, dit zijn allemaal manieren van leven en handelen. Ik vind het niet passend om andere beoefenaars te vertellen dat ze het niet goed doen. En ik vind het al helemaal niet passend om anderen te vertellen hoe ze het contact met spirit of trancereizen zouden moeten ervaren. Contact met spirits is altijd zeer persoonlijk, daar heeft een ander dus vrij weinig over te zeggen.

Toch steken dit soort uitingen en houdingen regelmatig de kop op in online groepen die zich bezighouden met allerlei vormen van energetisch en Animistisch werk.

Er zijn vele verschillende manieren waarop men een energetisch pad kan beoefenen. Er zijn veel verschillende rituelen, zowel historisch als nieuw, die op allerlei verschillende manieren geïnterpreteerd en uitgevoerd kunnen worden.

Er is geen goed of fout. Er zijn slechts verschillende zienswijzen, ervaringen en vormen. Het is niet passend om vanuit de positie van Animistisch beoefenaar (binnen welk pad dan ook) de ander de les te lezen. En al helemaal niet als je lesgeeft of kennis overdraagt op een andere wijze. Laat de ander in zijn of haar waarde!

Bij elk Animistisch pad hoort een weg van persoonlijke ontwikkeling met allerlei uitdagingen. Door deze uitdagingen door te werken en te overwinnen krijgen oude zaken een andere vorm. We hoeven ze niet los te laten, we mogen ze transformeren. Dit proces speelt zich intern af. Dat houdt in dat je niet ‘uithaalt’ naar anderen.

Binnen de Sittan traditie vinden we het belangrijk dat je leert te observeren. Je leert energie te observeren in je omgeving, tijdens rituelen en bij andere mensen. Vervolgens observeer je ook wat er bij jou gebeurt als je hiermee bezig bent. Waarom raken sommige dingen? Wanneer ben je bang en waarom? Wat maakt jou kwetsbaar en wat maakt jou sterk? Dit is allemaal belangrijke informatie voor jou, voor jouw groei.

Oordeel niet over de ander, oordeel niet over jezelf. Wees aanwezig in openheid en mildheid. Je bent als mens altijd aan het leren, jouw leerproces en ontwikkelproces komt nooit ten einde en staat nooit stil.

Wanneer je iemand tegenkomt die zich op een hatelijke manier uit over en tegen anderen, zou je dan willen leren van deze persoon?

Welke waarde heeft informatie nog, als deze overgedragen is binnen een veld vol haat en afgunst of autoriteit?

Kun je goed starten met een traditie als jou vertelt wordt wat je wel en niet mag ervaren? En als er getoetst wordt of jouw ervaringen wel echt zijn? Of de rituelen die je uitvoert wel historisch correct zijn? En wanneer je leraar continue andere leraren door het slijk haalt?

Wil je op die manier leren? En wat leer je dan echt?

In de Sittan traditie is er ruimte voor persoonlijke groei. Er is echter geen ruimte voor uitsluiting, haat en uitgesproken oordelen van en naar anderen toe. Wij zijn niet van de “licht en liefde”, want er bestaat net zo goed donker en haat in de werelden. Het is de kunst om harmonie te vinden binnen deze energetische componenten. En om je steeds bewuster te worden van jouw eigen, unieke energetische opmaak en bedrading. Waar ga je op aan? Wat zijn jouw talenten en valkuilen?

Dit alles heeft ook met ego te maken. Begrijp me niet verkeerd, ego hebben we nodig. Het houdt ons in zekere zin gezond. Totdat het ego de overhand gaat nemen. Dan gaat het een eigen leven leiden en neemt het onze andere zielsdelen op een loopje. Dan raken we uit balans. En voor je weet zit je vast in negatieve gedachtes en gevoelens over jezelf en over anderen.

Dat is niet de staat waarin je wilt verkeren. Of wel?

Dat wat je uitzend, ontvang je terug.

Deze basisregel is absoluut van toepassing binnen het brede spirituele werkveld.

Het energetisch reinigen van je huis is bij veel mensen een welbekende bezigheid. Maar wat vaak minder aandacht krijgt, is dat energetische reiniging veel meer behelst dan alleen het af en toe reinigen van je huis met salie of bijvoet.

Bij energetisch reinigen hoort ook het schoonhouden van je eigen energieveld. Jij bent meer dan een lichaam met een brein, je bent een geest in een lichaam, jij bent zelf Animistisch en onderdeel van alles om je heen.

Het is wel zo netjes om de boel niet te vervuilen, maar om bij te dragen aan een prettige leefomgeving.

Dit doe je door jezelf schoon te houden op energetisch vlak en lichamelijk vlak maar ook op geestelijk vlak.

Heb jij nare gedachtes over jezelf of over anderen? Wens je een ander nare dingen toe? Dit heeft effect. Ook al is het subtiel, dit doet iets. Met name in jouw eigen energieveld. Dus, hoe schoon wil je zijn?

En ja, natuurlijk hebben we allemaal weleens nare gedachtes of oordelen over onszelf of een ander. Het is alleen belangrijk om daar niet naar te handelen. Observeer. Leer. Wees leeg. Gedachtes zijn slechts energieën en emoties die door jou heen reizen. Het is energie. Laat het stromen en houdt het niet vast. Dan groei je energetisch (en soms ook lichamelijk) dicht.

Reinig jezelf. Wees niet nijdig. Nijd hebben we allemaal. Uit jouw nijd op een manier die anderen en jezelf geen schade berokkend.

Bijvoorbeeld door te werken met geesthuizen of door kunst te maken of te schrijven.

Door alle energieën goed door te laten stromen terwijl je danst, zingt of muziek maakt.

Waarom zou je vasthouden aan nijd. Wat geeft het jou?

Met liefs,

Naomi Mirkrida

Artikel uit de categorie:
Starten

1 Reacties op "Over nijd binnen hekserij, Sjamanisme, Seidr en andere spirituele stromingen"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Mirkrida - Powered by Maatos