Wat is Sittan?

Naomi Mirkrida
  | 
september 26, 2024

Sittan is een Animistische traditie die wortelt in de regio die we tegenwoordig kennen als Noordwest Duitsland en Noordoost Nederland.

Sittan is een ‘erftraditie’, doorgegeven binnen mijn familielijn van moederszijde. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een familielijn meer mensen omvat dan alleen diegenen die nu leven of die ik bij leven gekend heb. Met familielijn bedoel ik de gehele lijn van voorouders die werken in de Sittan traditie, ook zij die al gestorven zijn. De lijn blijft in tact, ook na het overlijden van een beoefenaar.

Dat de overledenen nog steeds werkzaam zijn in een Animistische, rituele lijn, is ook bekend uit andere stromingen van Seidr en Sjamanisme en word onder andere benoemd in de Edda maar ook in andere bronnen (wil je hier meer over lezen dan raad ik het boek ‘The Great Knowledge’ van Maria Kvilhaug van harte aan!). Het zijn deze, nog wakkere vooroudergeesten, die de traditie doorgeven en de levenden inwijden wanneer dat gepast is. Een levende leraar kan deze inwijding bekrachtigen. Maar de leraar geeft de inwijding niet, dit is een belangrijk onderscheid dat gemaakt dient te worden.

De overleden voorouders geven informatie en kennis door vanuit de traditie aan de levende Sittan beoefenaars, de levende leraren geven een praktische, werkbare vorm aan deze kennis in de huidige tijd en zo word de traditie voortgezet en blijft de traditie groeien. Een andere term om tradities zoals deze aan te duiden is een ‘orale traditie’.

Sittan kent drie verschillende stromingen waar diverse werkvormen onder vallen. Elk van deze stromingen hebben een kleur:

-Wit. Deze stroming gaat over heling.

-Rood. Deze stroming gaat over afweer en bescherming.

-Blauw. Dit is de inwijdingslijn.

Naast deze stromingen zijn er verschillende technieken en rituelen die iedere Sittan beoefenaar leert te beheersen als basis; dit komt allemaal aan bod in de Sittan Basiscursus.

Zo is trancereizen met de staf een heel belangrijk onderdeel van de traditie. In Sittan werken we met een houten stok of staf, al dan niet versierd of bewerkt. De staf groeit ook met je mee en zal mogelijk een aantal keer van uiterlijk veranderen, mocht je je verder willen verbinden met de Sittan traditie na het volgen van de basiscursus. De staf is verbonden met de wereldboom, ook wel de Yggdrasil of de Irminsul genoemd. Trancewerk is een techniek om in contact te komen met energetische lagen zoals bijvoorbeeld je eigen energieveld en energiewielen, de Oerlaag (voorouderveld), andere werelden en de geesten, ook wel aangeduid als ‘spirits’.

De informatie die we ophalen tijdens het trancereizen is in feite op elk moment van de dag beschikbaar voor ons, maar in trance gaan helpt ons om in een andere bewustzijnsstaat te komen waardoor we makkelijker toegang hebben tot deze informatie. Wanneer je langere tijd en met regelmaat trancereist kun je gaan merken dat je ook in je dag dagelijkse bewustzijn spontaan in contact komt met informatie uit andere lagen.

Trancereizen wordt binnen de traditie veel gedaan om contact te onderhouden met de lagen die het belangrijkste zijn voor een stabiel en veerkrachtig leven. Tijdens het trancereizen kijken we of het goed gaat in deze lagen en of er iets nodig is. De lagen de we regelmatig checken op deze manier zijn ons huis en onze tuin met alle energieën die daarbij horen, ons energieveld en onze energiewielen, onze Oerlaag (voorouderveld) en ons web van Wyrd. Als er iets uit balans is, of als er een verstoring is dan zorgen we, samen met ons spirit team en krachtige vooroudergeesten, dat dit weer goed komt.

Even ter vergelijking: als je niet goed eet en jezelf niet wast, dan voel je je vies en zwak. Je zit niet lekker in je vel. Wanneer je iets gezonds eet en onder de douche gaat, knap je weer op en dan voel je dat je weer energie hebt. En zo werkt het ook op energetisch vlak.

Sittan is, net als andere Animistische tradities, een manier van leven waarbij er nauw samengewerkt wordt met alles om ons heen. Het doel hiervan is om in verbinding te staan met de aarde, met jouw naasten en met jouw levenspad. Hiervoor is een zekere mate van gevoeligheid en zelfreflectie nodig. Wanneer je werkt met een Animistisch pad zul je jezelf op meerdere manieren tegenkomen. Dit kan uitdagend zijn, en dat is ook de bedoeling. De bedoeling is om oude, vervelende ervaringen die je hebt opgedaan te zien en te accepteren. Acceptatie leidt uiteindelijk tot integratie: ik erken dat ik dit mee heb gemaakt en dat deze ervaring een deel van mij is. Hoewel deze ervaring mij geschaad heeft kies ik ervoor om er kennis uit op te nemen en om deze kennis in te zetten voor het goede en om anderen te helpen wanneer dit passend is. Ik ben er krachtiger door geworden.

Integratie kost tijd en gaat gepaard met een persoonlijk proces van vallen en opstaan waar emoties zoals angst, verdriet en woede vaak aan te pas komen. Iedereen doorloopt dit proces in zijn of haar eigen tempo.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het volgen van een traditioneel Animistisch pad altijd betekent dat je werkt met geesten/spirits en met een persoonlijk ontwikkelingsproces. Het is vaak zo dat de spirits dit proces initiëren. Je kan er zelf sturing aan geven door technieken aan te leren en met regelmaat toe te passen.

Binnen de Sittan traditie word er ook wel met goden oftewel ‘grotere geesten’ gewerkt. Deze geesten worden ‘groter’ genoemd omdat ze veel aandacht krijgen van meerdere mensen, in de vorm van offers of bezoek via trancereizen. Met welke geesten je werkt als Sittan beoefenaar is zeer persoonlijk. In principe wordt er met verschillende welbekende Germaanse goden gewerkt, zoals Freyja, Odin en Loki. Daarnaast werken we met de Matronen als ‘Moeders van de traditie’, met Vrouw Holle en met Tamfana. Het werk met zeer lokale grotere geesten zoals brongeesten, boomgeesten of riviergeesten wordt aangemoedigd.

Vrouw Holle is binnen Sittan de belangrijkste grote. Zij vormt het jaarwiel als een spiraal met haar activiteiten rondom vruchtbaarheid, geboorte, oogsten, rouw, sterven en de dood.

Kortom; de Sittan traditie is breed. Ik zet een aantal belangrijke punten op een rijtje:

De Sittan Basiscursus is open voor iedereen die Animistisch leven wil terugbrengen of versterken in zijn/haar levenspad. In de basiscursus leer je verschillende technieken die hieraan bijdragen, zoals trancereizen met de staf, het openen en sluiten van een heilige ruimte. Je leert in contact te komen met je eigen energieveld, energiewielen, web van Wyrd, voorouders en huis & haard. Het doel hiervan is dat je leert om al deze levensgebieden te harmoniseren. Zo verstevig je je basis.

Wanneer je de Sittan Basiscursus gevolgd hebt en de manier van werken geïntegreerd hebt, kan er de mogelijkheid zijn om verder opgeleid te worden binnen de traditie. Je volgt dan een individueel traject en leert je te bekwamen in de witte of de rode Sittan stroming. Kort gezegd houdt dit in dat je leert hoe je anderen kunt helpen met heling of met afweer en bescherming. Deze werkvormen kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden, we kijken altijd naar de manier die het beste bij je past en we zoeken altijd de verdieping in jouw eigen voorouderlijnen.

Sittan is breder dan ik in een blog kan omschrijven. Bovenstaande tekst geeft een eerste indruk van de traditie.

Artikel uit de categorie:
Sittan

0 Reacties op "Wat is Sittan?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Mirkrida - Powered by Maatos